Soft2Secure

Buang dan nyahkod virus RSA-4096 ransomware

Buang dan nyahkod virus RSA-4096 ransomware

Penggunaan penyulitan awam-kunci RSA-4096 tidak terhad kepada tujuan yang sah seperti perlindungan dokumen kerajaan atau tentera dikelaskan. Ini kunci awam amat kuat juga telah menjadi instrumen berbahaya di tangan extortionists. Ransomware tulah seperti TeslaCrypt menunjukkan bagaimana teknologi mencegah kebocoran data boleh bertukar menjadi satu bahagian yang tidak terpisah daripada infrastruktur jenayah siber.

Edisi lebih baru TeslaCrypt telah membuka kotak Pandora dalam bahawa mereka mempunyai penyulitan uncrackable. Sesetengah trojan tebusan menggaji Piawaian Penyulitan Lanjutan, atau AES, di mana pengekodan dan pemulihan token adalah sama. Kaedah ini telah dilaksanakan dengan tidak betul dalam beberapa insiden serangan, yang membenarkan penyelidik untuk mendapatkan kunci awam dan dengan itu mentafsirkan fail mangsa. Berbeza dengan itu, RSA menggunakan kunci yang berbeza. Yang swasta boleh menjadi tersedia kepada pengguna yang dijangkiti dengan syarat mereka pergi melalui proses pembayaran wang tebusan. Tambahan pula, rawak dan saiz kunci adalah cukup ketara untuk rutin pengiraan untuk menjadi sia-sia. oleh itu RSA-4096 adalah penghalang diatasi untuk pemulihan data.

Howto_RESTORE_FILES.HTM

Pengendali TeslaCrypt virus muncul untuk mengambil pengagihan muatan secara serius. Mereka bermula dengan kempen spam massa yang akan menarik individu mengklik lampiran e-mel yang terdapat perangkap. Kemudian, mereka mengubah taktik dan mula mengeksploitasi kit, termasuk Neutrino dan Angler. Sekarang, satu lagi mekanisma penipuan tambahan digunakan untuk menolak trojan mereka adalah dengan menjejaskan laman web yang dibina dengan sistem pengurusan kandungan sumber terbuka seperti WordPress dan Joomla.

Dengan mana-mana cara sekalipun, pengguna yang dijangkiti mendapati fail-fail penting mereka pada cakera keras dan perkongsian rangkaian teah disulitkan dan tiada. Trojan ini menyediakan arahan pemulihan dalam dokumen yang berasingan Howto_RESTORE_FILES, HELP_TO_DECRYPT_YOUR_FILES atau yang serupa. Ia ditulis “Semua fail anda dilindungi oleh sistem penyulitan yang kuat dengan RSA-4096” dan mengandungi langkah-langkah yang perlu untuk menbayar yuran, yang bermula dari 300-500 USD. Wang itu perlu dihantar ke alamat Bitcoin yang dinyatakan dalam arahan.

RSA-4096 kertas dinding

Fail-fail yang ditebus juga mendapat sambungan baru yang berbeza untuk setiap lelaran baru TeslaCrypt. Yang terbaru adalah sambungan .mp3, .micro, .ttt dan .xxx. Jangkitan ini juga menggantikan kertas dinding mangsa dengan imej hitam dan putih yang mengandungi lintas semak pemulihan. Setelah klik pada pautan TOR Browser yang disyorkan, pengguna akhirnya akan ke halaman Penyahsulitan Perkhidmatan yang direka untuk memproses pembayaran dan hosting alat nyahsulit itu.

Sekali lagi, cubaan untuk mengatasi penyulitan RSA-4096 adalah satu pengalaman yang mendebarkan kerana kunci pemulihan peribadi disimpan pada pelayan rahsia yang dikawal oleh samseng siber. Memandangkan ini adalah prkara yang agak asing, tidak banyak kaedah yang boleh digunapakai. Juga, fail tebusan boleh dipulihkan daripada sandaran, jika ada, dan dalam beberapa kes dengan menggunakan Salinan Bayangan Volum atau perisian pemulihan.

Pembuang virus automatik RSA-4096

Penghapusan ransomware ini boleh dicapai dengan cekap menggunakan perisian keselamatan yang boleh dipercayai. Cukup dengan membersihkan teknik automatik boleh memastikan bahawa semua komponen yang dijangkiti dihapuskan secara sepenuhnya dari sistem anda.

  • Muat turun utiliti keselamatan yang disyorkan dan dapatkan pemeriksaan PC anda dari objek yang jahat dengan memilih pilihan Start Computer Scan.

    Muat Turun Pengimbas dan pembuang virus RSA-4096

  • Imbasan ini datang dengan senarai barangan yang dikesan. Klik Fix Threats untuk membuang virus dan jangkitan berkaitan dari sistem anda. Dengan melengkapkan fasa ini proses pembersihan membawa kepada pembasmian wabak sepenuhnya. Sekarang, cabaran yang terbesar adalah bagaimana mendapatkan kembali data anda.

Cara untuk memulihkan fail yang telah disulitkan dengan RSA-4096

Penyelesaian 1: Gunakan perisian pemulihan fail

Adalah penting untuk mengetahui bahawa TeslaCrypt mencipta salinan fail anda dan menyulitkan mereka. Manakala, fail asal akan dipadam. Terdapat aplikasi di luar sana yang boleh memulihkan data yang telah dipadam. Anda boleh menggunakan alat-alat seperti Data Recovery Pro untuk tujuan ini. Versi terbaru ransomware cenderung untuk membuat pemohonan penghapusan selamat dengan beberapa salinan-semula, tetapi kaedah ini wajar dicuba.
Data Recovery Pro

Penyelesaian 2: Gunakan sandaran

Pertama sekali, ini adalah cara yang terbaik untuk memulihkan fail anda. Tetapi, cara ini hanya boleh dilakukan jika anda telah membuat sandaran maklumat yang disimpan dalam mesin anda. Jika ya, jangan bazirkan apa yang anda telah rancang dengan baik.

Penyelesaian 3: Gunakan Salinan Bayangan Volume

Sekiranya anda tidak tahu, sistem operasi sebenarnya mempunyai Salinan Bayangan Voume bagi setiap fail selagi System Restore diaktifkan pada komputer. Sebagaimana titik pemulihan dicipta pada jangka masa yang ditetapkan, gambar fail juga muncul pada masa yang dijana. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak menjamin pemulihan versi terbaru fail anda. Tetapi kaedah ini juga wajar dicuba. Aliran kerja ini boleh dilakukan dalam dua cara: secara manual dan melalui penggunaan penyelesaian automatik. Mari kita pertama kita lihat proses secara manual.

  • Guna ciri Previous Versions

    Dialog Properties untuk fail rawak terdapat satu tab dipanggil Previous Versions. Inilah tempat di mana versi disandarkan ditunjukkan dan boleh dikembalikan. Jadi klik kanan pada fail, pergi ke Properties, tekan tab disebutkan di atas dan pilih Copy atau Restore, bergantung kepada lokasi anda mahu ia dikembalikan.Previous Versions

  • Menggunakan Shadow Explorer

    Proses di atas boleh dibuat secara automatik dengan perkakas dipanggil Shadow Explorer. Secara asasnya, ia melakukan perkara yang sama (mendapatkan Shadow Volume Copies), tetapi dengan cara yang lebih mudah. Jadi muat turun dan pasang aplikasi, mulakannya dan pilih fail dan folder yang versi sebelumnya anda mahu kembalikan. Untuk membolehkan tugas ini dilakukan, klik kanan pada sebarang objek dan pilih ciri Export.Shadow Explorer

Mengenal pasti sama ada virus RSA-4096 telah benar-benar dihapuskan

Sekali lagi, penyingkiran RSA-4096 ransomware sahaja tidak membawa kepada penyahsulitan fail peribadi anda. Data yang memulihkan kaedah yang penyingkiran di atas mungkin membantu atau tidak membantu, tetapi ransomware itu sendiri tidak tergolong di dalam komputer anda. Secara kebetulan, ia sering datang dengan malware lain, itulah sebabnya perlu berulang kali mengimbas sistem dengan perisian keselamatan automatik untuk memastikan tiada sisa-sisa berbahaya virus ini dan ancaman yang berkaitan ditinggalkan di dalam Windows Registry dan lokasi lain.

Muat Turun Pengimbas dan pembuang virus RSA-4096